3D TISK IN PREIZKUŠANJE NASTAVKOV

FLL ekipa Lego Loka tudi ta teden ni počivala. Kot mogoče že veste, se letos ukvarjamo z varčevanjem z vodo. Če smo prejšnjič še sami preizkušali učinkovitost našega nastavka za zmanjšanje porabe vode, pa smo se tokrat odločili za nasvet povprašati strokovnjake.

 

Lan je to storil že prejšnji teden, kontaktiral je go. Mojco Muller in kaj kmalu dobil odgovor. Povedala nam je, da sicer pri pitju in umivanju rok po njenem mnenju ne bi smeli toliko varčevati, a nam je hkrati naštela veliko drugih primerov zmanjšanja porabe vode: prhanje manj kot 5 min prihrani 500 l na mesec, zapiranje pip, pitje iz enega kozarca cel dan,…

Ela je svoja vprašanja poslala na nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zanimal jo je njihovo mnenje o tem, da v šoli nimamo mrežic na pipah in ali jih potrebujemo. Vprašala je, če je pitje iz takih pip škodljivo. V jedilnici smo našli eno pipo z mrežico, ki pa ni bila očiščena že celo večnost. Želela je vedeti, če je tudi to slabo za naše zdravje Odgovorili so ji, da bi bilo pametno mrežice očistiti vsaj na 14 dni. Dodali so še, da je to odvisno od vsakega posameznega vodovoda in vode.

Aljaž je pisal podjetju Kemperle, katerega aerator smo uporabili pri izdelavi našega nastavka. Povprašal jih je o mnenju o nastavku ter prosil, če bi si lahko ogledali njihovo proizvodnjo aeratorjev. Odpisali so mu, da aeratorjev sploh ne izdelujejo sami, temveč da jim različna podjetja po Sloveniji izdelajo sestavne dele, oni pa jih sestavijo in prodajo. Torej si njihove proizvodnje žal ne bomo mogli ogledati.

Svoja vprašanja je poslala tudi Brina in sicer na spletno stran Vodni detektiv. Za zdaj še čaka na odgovor.

Poleg pisanja elektronske pošte pa se je Aljaž ukvarjal še z načrtovanjem 3D nastavka, ki ga je naredil z online programom TINKERCAD.

Model je brezplačno natisnil g. Ivan Dović, mentor FLL ekipe 10 kapljic iz OŠ Brinje Grosuplje, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Ostali smo primerjali porabo vode pri različnih nastavkih in curkih.

Rezultati so razvidni iz tabele in grafa. Prikaz rezultatov v tabeli in grafih je v PowerPointu pripravil Aljaž.

Perlator (mrežica) brez in z varčnim nastavkom. Največji prihranek 55 % pri močnem curku vode, v povprečju pri različnih curkih vode pa 34 %.

 

 

 

 

Napisala: Pia Vrečko

Več na: http://www.ossklm.si/fll/

 

(Skupno 340 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost